Sir Samuel Griffith Centre

Nathan, Brisbane, Queensland

Sir Samuel Griffith Centre is the capstone of a major urban revitalisation program by Cox Rayner for Griffith University’s Nathan Campus.

The building is designed to regenerate the campus’ character into one of accessibility and transparency, and to epitomise Griffith’s identity as one of Australia’s leading environmental universities.
The design combines the world’s first use of solar-hydrogen energy technology with a spatial design that fulfils the University’s aspirations and creates a fully self-sustainable, zero carbon research and learning building. The key spatial element is a naturally ventilated spine of glazed rainshields supported out by a tensegrity structure that optimises visual connectivity between collaboration zones, and even directly up from the street.

In its use uniting all of the University’s environmental research groups, in its visible sustainability technologies, and in its related crafted spatial qualities, Sir Samuel Griffith Centre has transformed perception and experience of the campus.

Of particular interest, we encountered the researchers of the solar hydrogen technology during master planning, their aim being to equip the world’s remote communities with long term self-sustainable energy. They then became integral participants in the design process and key occupants of the building.

  • Awards
  • Technical Information
  • Cox Team

State Award for Sustainable Architecture, AIA QLD 2015

State Commendation for Educational Architecture, AIA QLD 2015

High Commendation in Public Building & Urban Design, BPN Sustainability Awards 2014

Shortlisted in Production, Energy & Recycling, WAF 2014

Client
Griffith University
Project Status
Completed, 2009-2013
Key Consultants
Bornhorst & Ward, Dennis Cairns & Associates, Aurecon, SKM, Donald Cant Watts Corke
Contractor / Builder
Watpac Specialty Services
Cost
$29,300,000
Gross Floor Area
6,150m2
Michael Rayner AM
Jayson Blight
Michelle Mitchell