Sanctuary Cove Golf Club

Gold Coast, Queensland

Sanctuary Cove Golf Club emerged as a project from a Master Plan we prepared during 2003-2006 in stages to revitalise the resort community’s position as among the finest in Australia. Other implemented aspects of this master plan are re-orientating the arrival sequence into the resort, upgrading and expanding the Marina Village, and creating new canal estates with distinct community identities.

The Clubhouse is a two level building stretched out along a lake to optimise visual engagement with the water and the 18th hole of the Pines course. Its undulating roof line both reflects the folding landscape of the golf course and generates spatial drama in the circulation and dining spaces, as well as highlighting these spaces with skylights.

The lower level is formed in a natural swale in the site and houses the pro shop, buggy storage and amenities opening out onto the course. The upper level comprises primarily club, bar, dining and function spaces, and administration.

The architecture accentuates the landform by its lower level rockface surround, above which the upper structure contrasts as a lightweight expression of the south-east Queensland subtropics, further illuminated by the crafting of the edges, interior and exterior.

  • Awards
  • Technical Information
  • Cox Team

State Award for Commercial Architecture, AIA QLD 2014

Client
Mulpha Australia
Project Status
Completed, 2007-2010
Key Consultants
Robert Bird Group, A Approved Air, RIXONDESIGN, Gamble McKinnon Green, Aqualogical, Hayden Fire
Contractor / Builder
FKP Constructions
Cost
$4,000,000
Gross Floor Area
3,285m2
Juan Sanchez
Sonia Palmer
Stephanie Donigi
Paul Devereaux