Hepburn Bathhouse

Hepburn Springs, Victoria

The Hepburn Bathhouse & Spa redevelopment continues the current use of the site as a therapeutic mineral spa centre and bathhouse, adaptively reusing much of the existing bathhouse structure including the heritage buildings and the modern extension to its south.

The northern wing is predominantly a single-storey structure with an upper-level entry mezzanine. A bridge link from the car park level provides at-grade entry to the building, with internal circulation via lift and stair. The single-storey element adjacent to the road is a grass-roofed masonry structure with skylight elements protruding through it.

The entry is at mezzanine level within a long skillion roof of light-weight construction and predominantly glazed walls.

The northern pavilion or pool hall contains reception, retail and interpretive display areas at the upper level and a relaxation pool, salt pool, steam room, combined spa and spa couch pool, change areas, first aid, and store and plant room areas at the creek level. The southern wing is connected to the pavilion via a glazed low-level link, and creates a clear distinction between the existing heritage buildings and the new wing.

  • Awards
  • Technical Information
  • Cox Team

Best Spa/Health Retreat Runner-up, GT Travel Awards, Readers’ Choice 2009

State Award for Public Architecture (Alterations and Additions), AIA VIC 2009

Public Interior Design Commendation, Interior Design Awards 2009

Shortlisted in Leisure, Conde Nast Traveller Innovation & Design Awards 2009

Best Use of Timber Flooring, Australian Timber Design Awards 2008

Client
Hepburn Shire Council
Project Status
Completed, 2006-2007
Key Consultants
Arup
Contractor / Builder
Nicholson Construction
Cost
$9,600,000
Gross Floor Area
2,000m2