Christensen House

Red Hill, Canberra, Australian Capital Territory

This extension to a classic Federal Capital cottage in Canberra’s Red Hill avoids replication of the older building in favour of a linear garden pavilion. This approach was partly necessitated by the client’s desire to exhibit artwork and partly to optimize indoor-outdoor connectivity with the garden. The pavilion forms part of a new enclosure to the property with privacy enhanced by a long dry-laid basalt wall that corresponds with the roof pitch and knifes down into the garden. The pitch allowed provision of a mezzanine library and study overlooking the living spaces, these being connected to the existing cottage by a minimal glass link.

  • Awards
  • Technical Information
  • Cox Team

State Award for Residential Architecture – Houses, RAIA ACT 2005

Client
Private Client
Project Status
Completed, 2003-2004
Key Consultants
Murtagh Bond Structures Buro, John Raineri and Associates, THCS, Harris Hobbs Landscapes, Level 3, WT Partnership
Contractor / Builder
Bellevarde Constructions
Cost
$1,000,000
Gross Floor Area
240m2
Phillip Russell